недеља, 31. август 2008.

Visegrad nedelja, 31.08.2008.

"Prva voznja "CikloN"-a preko granice, upitanju je Visegrad..."

Jutro lepo, zelja velika, grupa se polako okuplja na vec uobicajenom mestu... Zlatko, Acim, Raso, Mico, Dule i Lolo. Provera opreme i laganim tempom krecemo ka Volujcu i dalje preko Divljacke stene ka Biosci. Spustom u Biosku pravimo kracu pauzu, i sa kojom cokoladicom i po kojim napitkom vracamo dah, dalje preko Kremana i Mokre Gore stizemo na granicni prelaz Kotromani gde se pravi veca pauza i par fotografija. Dolaskom u Dobrun, prelazimo i prvih 60km, gde nas ceka Nikola i on ce nam biti na neki nacin i vodic do Visegrada, obzirom da mu je rodbina iz tog kraja, a i poznaje samu okolinu.

Sve od Mokre gore do Visegrada ide se skoro ravnim putem i laganim tempom. Predeli kroz koje se prolazi su prelepi, u pripremi je i pruga uskog koloseka Mokra gora - Visegrad, kao nastavak sarganske osmice. Pravi se pauza u manastiru Dobrun, nazalos nema se dovoljno vremena za detaljniji obilazak ali drugom prilikom.

Ulaskom u Visegrad, sa 77km, odlazimo do nadaleko cuvene visegradske Cuprije tj. "Na Drini Cuprija" koju je da podsetimo sagradio Mehmed Pasa Sokolovic 1571.god.







U razgovoru sa lokalnim stanovnistvom dolazimo do podatka gde su najbolji cevapi u Visegradu,gde nam se pridruzuje i Pipe koji je nesto kasnije posao iz Uzica. Pravi se poduzi odmor, malo sale i par fotografija, naravno vreme je i za povratak. Nikola nas u povratku svraca u Dobrun na mali predah uz osvezavajuce pice i kafu pod vinovom lozom. Naravno prici nikad kraja a nas ocekuje jos dug put , pa se pozdravljamo do skorog vidjenja i nastavljamo put Uzica.











Dolaskom u Mokru Goru pravi se pauza kako bi se skupilo sto vise snage za izlazak na Sargan, gde nas susrece jos jedan clan "CikloN"-a Beli. Sledi lagana voznja do Uzica gde se na platou kod "Lava" nakupi 162.89km za danasnju voznju, sa prosecnom brzinom od 20km/h.

Нема коментара: